Egregy az Árpád-korbanEgregy az Árpád-korbanEgregy neve az égerfa nevének egür alakjából keletkezett. A mocsaras vidéket kedvelő égerfa ma is meghatározó, jellemző növénye a környéknek.

Egregy a krónikákban

A XIII. század elején a falu az Atyusz nemzetség birtokába került, amely a Türje és Hahót nemzetség mellett egyike volt Zala megye nagy nemzetségeinek. Egregy első okleveles említése 1221-ből való, amikor az Atyusz nembeli Sal comes feleségére hagyta Egregy nevű birtokát. Az említett oklevél egyben az egregyi szőlőtermesztésre vonatkozó első írásos adat, mivel a hagyatékban nyolc tőke szőlő is szerepelt.

A század második felében, 1274-ben egy határjárással kapcsolatban említették Egregy nevét („Egreg”), az 1328. március 28-án kelt oklevélben pedig beszámoltak a Hosszupáhot (Alsópáhok) Egregy faluval („villa Egrug”) összekötő útról is. 1341-ből olyan oklevél maradt ránk, mely először említette máig fennmaradt kőtemplomát, melyet Szent Katalin tiszteletére szenteltek.

A középkori falu a templom közelében helyezkedett el. A falu és a templom a XIV.-XV. században a Koppányi, Szentbenedeki, Foky, majd a Hertelendy családoké volt.

» KIÁLLÍTÓTÉR / Hévíz Évezredei kiállítás / Középkor és Árpád-kor

Épített örökségünk

Falusi templomok nagy számban épültek az Árpád-korban (11-13. század), hiszen I. István törvényei már a 11. század lején elrendelték, hogy minden 10 falu építsen egy templomot. Az egregyi Árpád-kori templom a 13. század második negyedében épült, első okleveles említésénél (1341) egy évszázaddal korábban.

Az egregyi Árpád-kori templom a 13. század második negyedében épült, első okleveles említésénél (1341) egy évszázaddal korábban. A román stílusú egregyi templom a tájba illesztett magyar falusi kistemplomok legszebb példája, amely arányaiban, tömegképzésében és alaprajzi elrendezésében a legfejlettebb típust képviseli.

A szép megjelenéssel összhangban állnak a célszerű, hosszú időre szóló építkezés mesterségbeli fogásai. Épülettömbje hosszanti elrendezésű, hármas tagolású (torony – hajó - szentély), kelet - nyugati fekvésű. A közelben nagy mennyiségben fellelhető pannon homokkőből készült templom legszebb része a nyolcszögű, ún. csürlős sisakkal fedett torony, melynek ablaknyílásait díszes fejezetű, karcsú oszlopok tagolják részekre.

A templomot a barokk korban (1731), s azt követően többször is renoválták, így a 19. század közepén, 1860-ban, majd 1912-ben, 1938-ban, 1964-65-ben, majd 1990-91-ben, végül 2014-ben. Az egregyi templom a román stílusú falusi építményeink különlegesen szép példájaként gondosan védett műemlék.

A középkorban a templom közelében állottak a falu házikói, a török kort követően azonban a falu távolabbra költözött. A templom azóta magányosan áll, s csupán a nemzedékek óta használt temető veszi körül.

» ATTRAKCIÓK / Árpád-kori Szent Magdolna templom
Címkék


megosztás

 

ajánló

A rómaiak megjelenése

A rómaiak megjelenése
A régészeti leletek tanúsága szerint Hévíz és környéke sűrűn lakott terület volt a római időkben.

Egregy az Árpád-korban

Egregy az Árpád-korban
Egregy neve az égerfa nevének egür alakjából keletkezett. A mocsaras vidéket kedvelő égerfa ma is meghatározó, jellemző növénye a környéknek.

A magyarság megjelenése

A magyarság megjelenése
A római uralom megszűnését követően egy a régészek szerint „homályos időszak” után a késő népvándorlás népei telepedtek meg Egregyen.

Flavius Theodosius Hévízen

Flavius Theodosius Hévízen
Pannónia néhány alkalommal különleges jelentőségre tett szert; az itt állomásozó légiók kiáltották ki császárrá Septimius Severust 193-ban.

FEDEZZE FEL EGREGYET ÖNÁLLÓAN, VAGY VEZETETT TÚRA SORÁN, AUDIOGUIDE-DAL

ISMERJE MEG TÖRTÉNELMÜNKET, KÓSTOLJA MEG BORAINKAT, ÉTKEINKET


tovább

A ma sétaútján

Tegyen sétát Egregy múltjában - a ma eszközeivel!

A sétaút minden egyes állomása egyedi QR-kóddal lett ellátva, amelyet mobiltelefonja vagy táblagépe segítségével olvashat le, így jutva részletes információkhoz az adott attrakcióval kapcsolatban.

Az NFC, azaz a 'Near Field Communication' nevű technológia is napjaink részévé válik, így lehetősége van arra is, hogy okostelefonjával, illetve táblagépével NFC-n keresztül olvassa be az egyes látnivalók linkjeit.

Természetesen a ma sétaútja sem maradhat applikáció nélkül. Töltse le a Google Play Áruházból vagy az Apple Store-ból mobilkijelzőre és táblaPC-re optimalizált alkalmazásunkat, amely segíti a tájékozódásban a borút bármely pontján!

Végül, de nem utolsó sorban hadd említsük meg a Hévíz Évezredei kiállításunk érintőképernyőkre optimalizált változatát, mellyel a Kiállítótérben találkozhat. A kiállítás rövid összefoglalója mellett interaktív játékokkal is kedveskedünk. 

Hírlevél


Legyen mindig naprakész programjainkkal és az időjárással kapcsolatban, hogy tudja, mikor és miért érdemes hozzánk ellátogatnia! Iratkozzon fel hírlevelünkre:


Elfogadom az adatvédelmi irányelveket!

KAPCSOLAT


Gróf I. Festetics György Művelődési Központ

 Nyitvatartás:

Hétfő - szombat: 090:00 - 16:00

Elérhetőségek

8380 Hévíz, Zrínyi u. 130

Tel.: 06-83/ 341 - 545

Tel.: 06-30/ 225-6940

E-mail: program kukac hevizgaleria pont hu

Vendégeink