A rómaiak megjelenéseA rómaiak megjelenéseA régészeti leletek tanúsága szerint Hévíz és környéke sűrűn lakott terület volt a római időkben.

A rómaiak megjelenése Hévíz környékén

A régészeti leletek tanúsága szerint Hévíz és környéke sűrűn lakott terület volt a római időkben. A közelben húzódott az Itáliából Pannónia fővárosába, Aquincumba vezető főútvonal, de a táj szépsége és mediterrán arculata is ide vonzotta a rómaiakat. A Balaton-vidék egyik legjelentősebb lelete az egregyi városrészben feltárt, kora császárkorból származó kőépület, amely vélhetően egy villagazdaság (villa urbana) lakóépülete volt. Az egregyi villa, s a Hévíz más részein előkerült leletek – a tó közelében talált Jupiter-oltárkő, a búvárok által felszínre hozott kora császárkori pénzérmék - azt bizonyítják, hogy a rómaiak megtelepedésében a gyógyító vizű „csodató” is szerepet játszhatott.

Pannónia provincia kiemelkedő szerepet játszott a Római Birodalomban. Határtartományként védte az impérium belsejét a barbár támadásoktól, másrészt fontos utak szelték át, amelyek a  közvetítő kereskedelem jelentős ütőereiként funkcionáltak. Ilyen volt a „Borostyán-út”, amelyen a Balti-tenger táján bányászott borostyánkövet, az itáliai ipar egyik luxuscikkét szállították. Ennek mentén építették ki a Nyugat-Dunántúl római városait, a közigazgatás és kultúra valóságos központjait.

» Kiállítótér / Hévíz Évezredei kiállítás / Római kor
Címkék


megosztás

 

ajánló

Római építészet, borászat, szőlészet

Római építészet, borászat, szőlészet
Az egregyi városrészen a környék egyik legjelentősebb császárkori településének maradványait rejti magában a föld, amely csaknem négy évszázadon át, az I. század első felétől az V. század elejéig lakott volt.

Egregy az Árpád-korban

Egregy az Árpád-korban
Egregy neve az égerfa nevének egür alakjából keletkezett. A mocsaras vidéket kedvelő égerfa ma is meghatározó, jellemző növénye a környéknek.

Flavius Theodosius Hévízen

Flavius Theodosius Hévízen
Pannónia néhány alkalommal különleges jelentőségre tett szert; az itt állomásozó légiók kiáltották ki császárrá Septimius Severust 193-ban.

A rómaiak megjelenése

A rómaiak megjelenése
A régészeti leletek tanúsága szerint Hévíz és környéke sűrűn lakott terület volt a római időkben.

FEDEZZE FEL EGREGYET ÖNÁLLÓAN, VAGY VEZETETT TÚRA SORÁN, AUDIOGUIDE-DAL

ISMERJE MEG TÖRTÉNELMÜNKET, KÓSTOLJA MEG BORAINKAT, ÉTKEINKET


tovább

A ma sétaútján

Tegyen sétát Egregy múltjában - a ma eszközeivel!

A sétaút minden egyes állomása egyedi QR-kóddal lett ellátva, amelyet mobiltelefonja vagy táblagépe segítségével olvashat le, így jutva részletes információkhoz az adott attrakcióval kapcsolatban.

Az NFC, azaz a 'Near Field Communication' nevű technológia is napjaink részévé válik, így lehetősége van arra is, hogy okostelefonjával, illetve táblagépével NFC-n keresztül olvassa be az egyes látnivalók linkjeit.

Természetesen a ma sétaútja sem maradhat applikáció nélkül. Töltse le a Google Play Áruházból vagy az Apple Store-ból mobilkijelzőre és táblaPC-re optimalizált alkalmazásunkat, amely segíti a tájékozódásban a borút bármely pontján!

Végül, de nem utolsó sorban hadd említsük meg a Hévíz Évezredei kiállításunk érintőképernyőkre optimalizált változatát, mellyel a Kiállítótérben találkozhat. A kiállítás rövid összefoglalója mellett interaktív játékokkal is kedveskedünk. 

Hírlevél


Legyen mindig naprakész programjainkkal és az időjárással kapcsolatban, hogy tudja, mikor és miért érdemes hozzánk ellátogatnia! Iratkozzon fel hírlevelünkre:


Elfogadom az adatvédelmi irányelveket!

KAPCSOLAT


Gróf I. Festetics György Művelődési Központ

 Nyitvatartás:

Hétfő - szombat: 090:00 - 16:00

Elérhetőségek

8380 Hévíz, Zrínyi u. 130

Tel.: 06-83/ 341 - 545

Tel.: 06-30/ 225-6940

E-mail: program kukac hevizgaleria pont hu

Vendégeink