A római kor, Pannónia provinciaA Nyugat-Dunántúlt Kr. e. 15-ben hódították meg a rómaiak, és Kr. u. 50 körül szervezték meg Pannonia provinciát. Az 1. században megjelentek a római kereskedők lerakatai, majd a század végétől a leszerelt katonák, a veteránok kaptak itt földet.

A rómaiakról

A Nyugat-Dunántúlt, a Balaton vonaláig Kr. e. 15-ben hódították meg a rómaiak, és Kr. u. 50 körül megszervezték Pannonia provinciát. A kelta őslakosság helyben maradt, de a fontosabb utak mentén már az 1. században megjelentek a római kereskedők lerakatai, majd a század végétől a leszerelt katonák, a veteránok kaptak itt földet, és építettek villagazdaságokat. A 3-4. században egyre gyakrabban érte barbár támadás a tartományt. A környék védelmére épült meg a fenékpusztai erőd. 430 körül hun fennhatóság alá került a Dunántúl, és ezzel egyidejűleg a romanizált népesség zöme elmenekült.

Így építkeztek

A római korban tartós anyagokból, kővel, téglával építkeztek. Egregyen egy téglaégető kemence is előkerült. A lakóépületeket központi fűtéssel (hypocaustum) melegítették, a tetőt nagy peremes téglákkal (tegula) és kúpcserepekkel (imbrex) fedték.

Vallási élet

A rómaiak sokistenhivők voltak. Vallási életükben fontos szerep jutott a fogadalmi oltároknak. Vágyaik, céljaik, törekvéseik elérésére gyakran folyamodtak valamelyik istenhez segítségért, és ha kívánságuk teljesült, hálából oltárt állítottak az adott istennek.

Gazdálkodás és mindennapok

Az Attila út végén az 1. századtól az 5. század közepéig működött egy villagazdaság, amely számos, különböző korú és rendeltetésű épületből állt. Egy részüket az építkezések során már megsemmisítették, mások helyét ismerjük, ezek még feltárásra várnak.  Az egyik több mint 1000 m2 alapterületű épület alapfalait az önkormányzat konzerváltatta. A Hévízdomb aljában is volt egy villagazdaság, épületeinek többségét szétszántották.

 

» KIÁLLÍTÓTÉR / Hévíz Évezredei kiállítás / Újkőkor, rézkor és bronzkor
» KIÁLLÍTÓTÉR / Hévíz Évezredei kiállítás / Koravaskor és késővaskor
» KIÁLLÍTÓTÉR / Hévíz Évezredei kiállítás / Koranépvándorláskor és a keszthely kultúra
» KIÁLLÍTÓTÉR / Hévíz Évezredei kiállítás / Az avarok és későnépvándorláskor
» KIÁLLÍTÓTÉR / Hévíz Évezredei kiállítás / Középkor és Árpád-kor
Címkék


megosztás

 

ajánló

Koravaskor és késővaskor

A Dunántúlon a közép-európai Hallstatt kultúra révén kezdődött el a vaskor, és a római hódításig tartott. A késővaskorban vándoroltak be környékünkre a kelták, az első, név szerint is ismert nép.

Újkor, rézkor és bronzkor

A Hévízi tó forrása kb. 20-22 000 éve tört fel a mai helyén, és ekkor keletkezhetett a Balaton is. A klímaváltozás tette lehetővé, hogy a Kr. e. 6. évezredben területünkön is elterjedjen a neolitikus forradalom.

Az avarok és a későnépvándorláskor

A Hévízdomb aljában, közel a vízfolyáshoz, hosszan elnyúlva a 7-9. században egy település állt.

Koranépvándorláskor és a keszthely kultúra

Hévízen és közvetlen környékén alig maradt emléke a hunoknak és az őket követően a Dunántúlt birtokló különböző germán népeknek.

FEDEZZE FEL EGREGYET ÖNÁLLÓAN, VAGY VEZETETT TÚRA SORÁN, AUDIOGUIDE-DAL

ISMERJE MEG TÖRTÉNELMÜNKET, KÓSTOLJA MEG BORAINKAT, ÉTKEINKET


tovább

A ma sétaútján

Tegyen sétát Egregy múltjában - a ma eszközeivel!

A sétaút minden egyes állomása egyedi QR-kóddal lett ellátva, amelyet mobiltelefonja vagy táblagépe segítségével olvashat le, így jutva részletes információkhoz az adott attrakcióval kapcsolatban.

Az NFC, azaz a 'Near Field Communication' nevű technológia is napjaink részévé válik, így lehetősége van arra is, hogy okostelefonjával, illetve táblagépével NFC-n keresztül olvassa be az egyes látnivalók linkjeit.

Természetesen a ma sétaútja sem maradhat applikáció nélkül. Töltse le a Google Play Áruházból vagy az Apple Store-ból mobilkijelzőre és táblaPC-re optimalizált alkalmazásunkat, amely segíti a tájékozódásban a borút bármely pontján!

Végül, de nem utolsó sorban hadd említsük meg a Hévíz Évezredei kiállításunk érintőképernyőkre optimalizált változatát, mellyel a Kiállítótérben találkozhat. A kiállítás rövid összefoglalója mellett interaktív játékokkal is kedveskedünk. 

Hírlevél


Legyen mindig naprakész programjainkkal és az időjárással kapcsolatban, hogy tudja, mikor és miért érdemes hozzánk ellátogatnia! Iratkozzon fel hírlevelünkre:


Elfogadom az adatvédelmi irányelveket!

KAPCSOLAT


Gróf I. Festetics György Művelődési Központ

 Nyitvatartás:

Hétfő - szombat: 090:00 - 16:00

Elérhetőségek

8380 Hévíz, Zrínyi u. 130

Tel.: 06-83/ 341 - 545

Tel.: 06-30/ 225-6940

E-mail: program kukac hevizgaleria pont hu

Vendégeink