Római katona sírjaRómai katona sírjaA római katona sírja, vagy más nevén a későrómai téglasír. A sír téglából, oltatlan mésszel készült. 1925-ben találtak rá földmunkák során, teljes épségben.

Későrómai téglasír

A meredek partfalba vágott római téglasírra 1925-ben bukkantak rá szántás közben, az egregyi Baráth László telkének keleti végében. A sírban fekvő férficsontváz jobb vállán bronzfibula, a dereka táján pedig bronz övcsat volt. Az említetteken kívül egy vaskés, egy üvegedény töredékei és egy II. Constantinus (340-361) – korabeli kisméretű bronzpénz kerültek elő a sírból. Az egregyi nép száján hamarosan elterjedt az a szóbeszéd, hogy a sírban egy római katonatiszt nyugodott, aranypénzekkel és katonai érdemjelekkel együtt.

A sír régészeti feltárását dr. Csák Árpád, a Balatoni Múzeum igazgatója végezte el. A sírmellékleteket beszállították a keszthelyi múzeumba, ahol a leletek a második világháború során megsemmisültek. A téglasírt azonban nem bontották szét, így az a csontvázzal együtt eredeti állapotában tekinthető meg. Az egregyi római sír valójában egy még feltáratlan temetőhöz tartozik, ahová a IV. század közepén egy környékbeli lakót temettek el szegényes mellékletekkel.

A környéken talált leletek arról tanúskodnak, hogy az itt élők gazdagon élték életüket. Ezt mutatja, hogy az Árpád-kori templom felé vezető úton cserépedényben 276 darab 4. századból származó római érmét találtak.

Kosztolányi Dezső, a neves magyar író 1934-ben a helyszínen járt, s megtekintette a „római hadvezér” sírját.  Egregy című novellájában számolt be a látottakról, melynek során „megihlette” a világhódító Róma és a kicsinyke falu titokzatos egymásra találása a „római katona” életén keresztül, Baráth László ekéjének köszönhetően.

A világhódító Rómára gondolunk s a kis Egregyre, melyek így találkoztak titokzatosan, a véletlen szeszélyéből, a római hadvezér küldetésére és elviharzott életére s Barát László ekéjére, mely ezerötszáz év után egyszerre csak fölvetette az elfelejtett múltat.

/Kosztolányi Dezső: Egregy in.: Pesti Hírlap 1934 augusztus 12./

» KOROK / A rómaiak megjelenése
» KIÁLLÍTÓTÉR / Hévíz Évezredei kiállítás / Római kor

Római katona sírja hanganyag

Hallgassa meg a római katona sírjának történetét, töltse le a hanganyagot (a kapcsolódó anyagok között megtalálható) MP3 formátumban!
Címkék


megosztás

 

ajánló

Jézus Szíve templom

Jézus Szíve templom
A templomot Fradi templomnak is nevezik, mivel a Ferencvárosi Torna Club jelentős támogatást nyújtott az építéshez.

Dísz tér

Dísz tér
A kis köztér térkő díszburkolattal, ivókúttal, padokkal ellátott, a múzeum és a romkert felől lugasszerű kapuépítmény választja el.

Buszváró, pihenő, parkolók, HeBi-pont

Buszváró, pihenő, parkolók, HeBi-pont
Az épület hangulatos tornáccal körülvett, így árnyékos és csapadéktól is védett pihenőhelyet biztosít a buszra, dottóra várakozóknak, valamint fedett kerékpártároló is elhelyezésre kerülne alatta.

Hévíz Évezredei - kiállítás

Hévíz Évezredei - kiállítás
Bőséges válogatást mutatunk be a Lipp Vilmos által az 1880-as években a Hévízdombon feltárt csaknem 1200 avar kori sír anyagából épp úgy mint a 76-os út Hévízt elkerülő szakaszán 2009-ben talált gazdag kora császárkori hamvasztásos sírok legszebb leleteiből.

FEDEZZE FEL EGREGYET ÖNÁLLÓAN, VAGY VEZETETT TÚRA SORÁN, AUDIOGUIDE-DAL

ISMERJE MEG TÖRTÉNELMÜNKET, KÓSTOLJA MEG BORAINKAT, ÉTKEINKET


tovább

A ma sétaútján

Tegyen sétát Egregy múltjában - a ma eszközeivel!

A sétaút minden egyes állomása egyedi QR-kóddal lett ellátva, amelyet mobiltelefonja vagy táblagépe segítségével olvashat le, így jutva részletes információkhoz az adott attrakcióval kapcsolatban.

Az NFC, azaz a 'Near Field Communication' nevű technológia is napjaink részévé válik, így lehetősége van arra is, hogy okostelefonjával, illetve táblagépével NFC-n keresztül olvassa be az egyes látnivalók linkjeit.

Természetesen a ma sétaútja sem maradhat applikáció nélkül. Töltse le a Google Play Áruházból vagy az Apple Store-ból mobilkijelzőre és táblaPC-re optimalizált alkalmazásunkat, amely segíti a tájékozódásban a borút bármely pontján!

Végül, de nem utolsó sorban hadd említsük meg a Hévíz Évezredei kiállításunk érintőképernyőkre optimalizált változatát, mellyel a Kiállítótérben találkozhat. A kiállítás rövid összefoglalója mellett interaktív játékokkal is kedveskedünk. 

Hírlevél


Legyen mindig naprakész programjainkkal és az időjárással kapcsolatban, hogy tudja, mikor és miért érdemes hozzánk ellátogatnia! Iratkozzon fel hírlevelünkre:


Elfogadom az adatvédelmi irányelveket!

KAPCSOLAT


Gróf I. Festetics György Művelődési Központ

 Nyitvatartás:

Hétfő - szombat: 090:00 - 16:00

Elérhetőségek

8380 Hévíz, Zrínyi u. 130

Tel.: 06-83/ 341 - 545

Tel.: 06-30/ 225-6940

E-mail: program kukac hevizgaleria pont hu

Vendégeink