A sétaútrólA sétaútról2012 őszén Hévíz Város Önkormányzata az Egregyi városrész fejlesztésére turisztikai pályázatot nyújtott be a „Korok és Borok – Tematikus Sétaút Hévíz Egregy városrészében” címmel.

Korok és Borok - Tematikus Sétaút Hévíz Egregy városrészében

Hévíz Város célja, hogy bemutassa a gyógytó mellett fellelhető történelmi, gasztro-kulturális értékeket. Az egregyi városrész bővelkedik ezekben, azért egy olyan sétára invitáljuk a kedves látogatót, amely végigvezet Egregy látnivalóin és kellemes kikapcsolódást nyújt.

Közvetlenül a római-katolikus templom mellett, a templombejárattal összekötve kerülhet kialakításra egy Dísztér, megnyitva a teret a Zrínyi utca és a rendezvénytér között. A kis köztér a járdához képest süllyesztve alakítható ki térkő díszburkolattal, ivókúttal, padokkal, a keleti oldalon lugasszerű kapuépítménnyel a múzeum és a romkert felé. A tér déli oldalán, a templom és a tér közé árnyékolás céljából fasor ültetése tervezett, melyet a templom északi és – részben – keleti oldalán húzódó tujasor kivágása előz meg.

A Dísztér és a leendő bemutató épület között gyepes rendezvényterület létesül a projekt keretében egészen a római romkert határáig. Két feltáró út szeli majd át a gyepet: az északi a múzeum épületéhez köt (térköves); a déli, közvetlen gyalogos kapcsolatot biztosít az Attila utca és az egregyi városrész között (kavicsolt). A múzeumhoz kötő út mentén, a múzeum bejáratának hangsúlyozása, valamint díszítő célzattal évelőágyak kialakítása tervezett. A déli telekhatár mentén karakteres cserjesáv keretezi a területet, amellyel párhuzamosan fasor húzódik. A fasor árnyékot ad az alkalomszerűen itt letelepülő árusoknak, egyben ellensúlyozza a parkbelső egyszintes zöldfelületének hatását. A zöldterületen automata öntözőberendezés létesítését tervezzük.

A fel nem tárt rom meglévő falainak rajzolatán Száraz Kneipp-taposó ösvényt kíván kialakítani a projektgazda a megfáradt turisták felfrissítésére.

A múzeum épület előtt fűszerkert várja a látogatókat, mely gyakorlatilag már a rendezvénytérbe integrálódik. A fűszerek érzékekre ható, jótékony illatanyagai mellett azok gasztronómiai célú hasznosítása is elképzelhető a későbbiekben.

A rom mellett egy kiállítótér kerül kialakításra – egy jelenleg gazdasági célokra használt épületben – ahol a környék történelmi emlékei, a korábbi feltárás során összegyűjtött leletek és egyéb ereklyék kerülnek bemutatásra a modern kor követelményeinek megfelelően. Az épülethez a nyugati érkezési és a déli oldalon pergola rendszer és nyitott-fedett tér kapcsolódik, a déli oldalon a római hagyományoknak megfelelően kis belső díszudvart képezve.

A megépített játszótér méretének bővítése tervezett gyepes, fás ligetes környezetben. A római tematika részeként ez a mászó-kapaszkodó kombinációs ügyességi játék gyakorlatilag gladiátoriskolaként funkcionál, mely általánosan elterjedt volt az ókori Rómában.

Az Egregyi utca délkeleti alsó része ollósan fogja közre az óvoda, illetve a buszváró, dottó-megálló területét. Az óvoda feletti szigetszerű közterületen jelenleg a buszváró építményén kívül konténeres nyilvános WC és egy használaton kívüli téglaépület található. A felső szakasz északkeleti oldalán a lakótelkek előtt széles zöldterület húzódik, a délnyugati oldalon a közelmúltban térkő burkolatú járda épült. A dísztér és a Dombföldi utca kapuját a koncepcióterv szerint díszkő térburkolattal kialakított járdaszakasz köti össze, mint a tematikus sétaút egregyi utcai szakasza.

A Dombföldi utca gépkocsi forgalmának minimalizálása érdekében az Egregy utcában busz és gépkocsi parkolók kerülnek kialakításra, az utca északkeleti lakótelkek előtti zöldfelületén 30 darab merőleges beállású gépkocsi parkoló létesül. A jelenleg használaton kívüli épület átépítése során egy női és férfi, valamint egy akadálymentes WC kialakítása valósul meg. A tervezett épület hangulatos tornáccal körülvett, így árnyékos és csapadéktól is védett pihenőhelyet biztosít a buszra, dottóra várakozóknak, valamint fedett kerékpártároló is elhelyezésre kerülne alatta.

Az Egregyi utcai pihenőépülettől a Dombföldi úton felfelé haladva érkezünk borozósor „kapujában” kialakítandó Dombföldi utcai parkolóhoz, amely a fogyatékossággal élők számára 4 db akadálymentes parkolóhelyet biztosít, továbbá itt kerül kialakításra a 3 férőhelyes taxi-állomás is. A Dombföldi úton az Árpád-kori templom felé haladva az épített környezet meglehetősen kaotikus állapotot mutat: különböző minőségű és anyaghasználatú épületek, építmények, kerítések, reklámtáblák, leromlott állapotú útburkolat. A projekt ezek megoldását is céljául tűzte ki. Az út jelenlegi látványosságai közé tartozik a római katona sírja és a tematikus út végső állomásánál az Árpád-kori templom. Az ismeretlen római katona sírját 1925-ben találtak meg földmunkák során. A látogatók figyelemfelkeltése érdekében és a sír rossz állapota miatt annak felújítása és a környezet rendezés szükséges.

A tematikus sétaút utolsó állomása az Árpád-kori műemléki templom, mely a tervek szerint jelen projekt keretében az állagmegóvás a cél.
Címkék


megosztás

 

ajánló

A sétaútról

A sétaútról
2012 őszén Hévíz Város Önkormányzata az Egregyi városrész fejlesztésére turisztikai pályázatot nyújtott be a „Korok és Borok – Tematikus Sétaút Hévíz Egregy városrészében” címmel.

Fogyatékkal élőknek

Fogyatékkal élőknek
A Korok és Borok Tematikus sétaút ismertetése akadálymentesség szempontjából.

Csoportoknak

Csoportoknak
Merüljön el Egregy múltjában szakavatott idegenvezetőink segítségével.

A sétaút állomásai

A sétaút állomásai
A tematikus séta kiindulópontja a részben feltárt és konzervált római kori rom, végpontja pedig az Árpád-kori templom; séta közben kronologikusan a római kortól a kereszténység, magyarság megjelenéséig vezetjük végig a látogatót Egregy kétévezredes történelmén.

FEDEZZE FEL EGREGYET ÖNÁLLÓAN, VAGY VEZETETT TÚRA SORÁN, AUDIOGUIDE-DAL

ISMERJE MEG TÖRTÉNELMÜNKET, KÓSTOLJA MEG BORAINKAT, ÉTKEINKET


tovább

A ma sétaútján

Tegyen sétát Egregy múltjában - a ma eszközeivel!

A sétaút minden egyes állomása egyedi QR-kóddal lett ellátva, amelyet mobiltelefonja vagy táblagépe segítségével olvashat le, így jutva részletes információkhoz az adott attrakcióval kapcsolatban.

Az NFC, azaz a 'Near Field Communication' nevű technológia is napjaink részévé válik, így lehetősége van arra is, hogy okostelefonjával, illetve táblagépével NFC-n keresztül olvassa be az egyes látnivalók linkjeit.

Természetesen a ma sétaútja sem maradhat applikáció nélkül. Töltse le a Google Play Áruházból vagy az Apple Store-ból mobilkijelzőre és táblaPC-re optimalizált alkalmazásunkat, amely segíti a tájékozódásban a borút bármely pontján!

Végül, de nem utolsó sorban hadd említsük meg a Hévíz Évezredei kiállításunk érintőképernyőkre optimalizált változatát, mellyel a Kiállítótérben találkozhat. A kiállítás rövid összefoglalója mellett interaktív játékokkal is kedveskedünk. 

Hírlevél


Legyen mindig naprakész programjainkkal és az időjárással kapcsolatban, hogy tudja, mikor és miért érdemes hozzánk ellátogatnia! Iratkozzon fel hírlevelünkre:


Elfogadom az adatvédelmi irányelveket!

KAPCSOLAT


Gróf I. Festetics György Művelődési Központ

 Nyitvatartás:

Hétfő - szombat: 090:00 - 16:00

Elérhetőségek

8380 Hévíz, Zrínyi u. 130

Tel.: 06-83/ 341 - 545

Tel.: 06-30/ 225-6940

E-mail: program kukac hevizgaleria pont hu

Vendégeink