Szőlőkultúra EgregyenEgregyen a szőlészet a rómaiak szaktudása és a kedvező természeti adottságok miatt válhatott sikeressé.

Borászat és szőlészet Egregyen

A rómaiak magukkal hozták a szőlőtermesztés tudományát Pannóniába, így a Balaton környékére, amint arról a közelben előkerült kerámiaedény felirata - Da Bibere (adj innom) - is tanúskodik. A szőlészet a rómaiak szaktudása és a kedvező természeti adottságok miatt válhatott sikeressé.

Az egregyi talaj középkötött, homokos és enyhén köves. Ez a „meleg”, sőt némelykor „tüzes” talaj a kedvező klimatikus adottságokkal együtt kiváló minőségű borok termelését tette lehetővé. Nem véletlen, hogy az Árpád-korban itt élő magyar népesség tovább folytatta a római gyökerekre visszatekintő szőlőművelést, amit egy 1221-ben kelt oklevél is tanúsít. Az említett oklevél egyben az egregyi szőlőtermesztésre vonatkozó első írásos adat, mivel az Atyusz nembeli Sal comes hagyatékában, amelyben feleségére hagyta Egregy nevű birtokát, nyolc tőke szőlő is szerepelt. Később a XVIII. század elején betelepített német telepesek, akik a török hódoltság során elnéptelenedett falu népességét pótolták, elődjeikhez hasonlóan folytatták a tradicionális, Balaton környéki szőlőtermesztést.

A borvidék jellegzetes fehérbor-termelő táj, de telepítettek néhány vörösborszőlő-tőkét is. A környék legelterjedtebb fajtái: az olasz rizling, a szürkebarát és a rizling szilváni, de megtalálható a zöldveltelinit, és a muskotályokat is. Az egregyi városrész tehát nemcsak az Árpád kori templomról híres, hanem a szőlészet és a szerencsés természeti adottságok folytán is előkelő helyet foglal el a köztudatban. A helyiek szakértelmének köszönhetően ma is sok itteni szőlőfajta és bor nemzetközileg is ismert és elismert, leghíresebb a Cserszegi Fűszeres. A települések életében ma is üde színfolt a szüret, valamint a hozzá kapcsolódó mulatságok, felvonulások, programok.

Az egregyi szőlőhegyet 1998-ban minőségi bortermelő hellyé, az itt termő borokat pedig balatoni tájjellegű borokká nyilvánították. A hévízi bor népszerűsítését a város vezetése is fontosnak tartja és tartotta a korábbi években is, ezért 2007 márciusától kezdődően minden évben megválasztják Hévíz Város Borát.

» BOROK / Hévíz Város bora

Keresse borainkat az egregyi szőlőhegy borospincéiben, éttermekben, szálláshelyeken, a Tourinform irodában, ajándékboltokban és vigye hírét városunknak! De akár webshopunkból is megrendelheti!

» HÉVÍZ.HU / Webshop / Borok

Kíváncsi rá milyenek is a legnépszerűbb Hévíz környéki borok, szőlőfajták?

» BOROK / Az egregyi szőlőhegy borai
Címkék


megosztás


FEDEZZE FEL EGREGYET ÖNÁLLÓAN, VAGY VEZETETT TÚRA SORÁN, AUDIOGUIDE-DAL

ISMERJE MEG TÖRTÉNELMÜNKET, KÓSTOLJA MEG BORAINKAT, ÉTKEINKET