Fogyatékkal élőknekA Korok és Borok Tematikus sétaút ismertetése akadálymentesség szempontjából.

Megközelíthetőség, akadálymentes parkoló

A terület megközelítéséhez akadálymentes parkolást két helyszínen biztosítunk: az Egregy utcai parkolóban 1 db parkolóhellyel illetve a Dombföldi utcában 4 darab akadálymentes parkolóhellyel várjuk a hozzánk látogatókat. Az akadálymentes parkolóhelyeket táblákkal és felfestett piktogrammal jeleztük, a parkolók burkolt felülete közvetlenül kapcsolódik a kijelölt útvonalhoz. A parkolókból taktilis sávok nem készültek, mivel az utak egyértelműen irányítják a látogatókat.

Vezetősávok csak a látnivalók környezetében készültek, amennyiben a burkolat anyaga megkívánja. A járdák felülete csúszásmentes, kültéri burkolat.

A parkolókból a bejáratokhoz vezető út felülete nedves, szennyezett állapotban is csúszásmentes, valamint 0,5 cm-nél kisebb felületi különbségekkel létesül. A parkolást, ideiglenes megállást azonban az egyes látnivalók környezetében engedéllyel biztosítani lehet. Pl római katonasír.

Járdák, gyalogutak

A Korok és borok sétaút gyalogosan és autóval is megközelíthető. A gyalogos forgalom gyalogutakon, illetve vegyes forgalmú utakon biztosított. A burkolatok akadálymentesek. Az utak irányítottsága egyértelmű, ezért a közterületeken tájékoztató taktilis sávokat csak a legszükségesebb esetben, jelzésszerűen készültek a kiállító épületnél, a buszváró-vizesblokknál és a római katona sírjánál.

Bejáratok

A Korok és borok sétaút mentén két helyen kerül kialakításra akadálymentes bejárat: A kiállító épületnél, valamint a buszváró nyilvános illemhelyeinél. A buszváró ajtaja egyszárnyú, a múzeumé kétszárnyú szerkezet. A bejáratoknál nem volt szükség rámpa kiépítésére, a nyílászárók a rendezett, burkolt terephez csatlakoznak.

Épületeken belüli vízszintes közlekedés, burkolatok

Az épületek padlóvonalai azonos szintet tartanak, belső szintkülönbség nincs. A folyosók, helyiségek mérete megfelelő. Az új burkolattal készülő területeken a burkolással egyidőben készültek az eligazodást segítő jelzések. A taktilis sávokat a burkolat anyagából (más szín és textúra) alakították ki.

Infokommunikációs akadálymentesítés

Az információkat leginkább épületen kívül, külső térben részben épületen belül kerültek elhelyezésre. A tájékozódást megfelelő kontrasztok, színek segítik (padló-fal csatlakozás, ajtók kontrasztos kiemelése stb.)

Az épületeken belül funkciójelző táblák jelölik az ajtók mellett az adott funkciót. A táblák Braille-írással is és adott esetben piktogrammal ellátva is tartalmazzák az információt. A Korok és Borok tematikus sétaút helyszínen kültéri táblák mutatják az irányokat, a látvány bemutatását és információkat. A feliratok a normál magyar nyelvű szövegek mellett Braille, illetve idegen nyelvű információt is tartalmaznak.

Indukciós hurok

A gyengén hallók részére 1 db mobil indukciós hurok került kialakításra. A mobil induktív hurok a kiállító épületben a pultnál került elhelyezésre, de a készülék épületen belül bárhol használható. Az induktív hurok tárolási helyét szintén piktogrammal jelöltük.
Címkék


megosztás


FEDEZZE FEL EGREGYET ÖNÁLLÓAN, VAGY VEZETETT TÚRA SORÁN, AUDIOGUIDE-DAL

ISMERJE MEG TÖRTÉNELMÜNKET, KÓSTOLJA MEG BORAINKAT, ÉTKEINKET